ارتودنسی چیست

ارتودنسی چیست ؟

ارتودنسی چیست ؟ ارتودنسی یکی از رشته های تخصصی دندانپزشکی می باشد که با نام ارتوپدی فکی – دندانی نیز شناخته شده است. ارتودانتیکس orthodontics از ترکیب دو واژه یونانی ortho به معنای درست ، راست و –dontics به معنای دندان تشکیل شده است.

این شاخه دندانپزشکی به درمان دندان های نامرتب و فک های نامتناسب می پردازد و شامل مرتب کردن، حرکت دادن و صاف نمودن دندان ها برای بهبود عملکرد و شکل ظاهری دندان ها است؛ البته این تمام کاربرد ارتودنسی نیست و گاهی انجام ارتودنسی به منظور و به همراه جراحی فک می باشد.

ارتودنسی چیست ؟ارتودنسی چیست

بسیاری از انسان ها ، به علت داشتن دندان هایی کج و نامرتب اعتماد به نفس خود را از دست می دهند ؛ لازم به ذکر است که تمامی انسان ها به طور مادرزادی دندان هایی صاف و زیبا ندارند و با استفاده از روش درمانی ارتودنسی ، توانسته اند ؛ دندان های مرتب و در نهایت لبخندی زیبا به دست آورند.

لازم به تذکر است که تنها یکی از دلایل انجام ارتودنسی ، زیبایی می باشد و ارتودنسی علاوه بر جنبه زیبایی ، جنبه درمانی نیز دارد ؛ چرا که رفع نامرتبی دندان ها سبب افزایش سلامت آن ها نیز می شود.

کج و نامرتبی دندان ها ، علاوه بر ایجاد اختلال در زیبایی و افزایش احتمال پوسیدگی ، می تواند سبب بروز مشکلاتی در صحبت کردن و جویدن مواد غذایی در افراد نیز شود.

فواید ارتودنسی چیست ؟

با انجام روش درمانی ، زیبایی ارتودنسی ، علاوه بر رفع نامرتبی دندان ها و اصلاح مشکلات و ناهنجاری های فک و دندان ، احتمال بروز بسیاری از مشکلات دهان و دندان ؛ همانند پوسیدگی دندان ، بیماری های لثه ، مشکلات تکلم ، گوارشی و از این قبیل موارد نیز کاهش می یابند ؛ چرا که دندان های بهم ریخته و کج ، رعایت بهداشت دهان و دندان را سخت کرده و این موضوع منجر به بروز مشکلات بسیاری در افراد می شود.

علاوه بر موارد فوق ، از دیگر فواید ارتودنسی ، باید به افزایش اعتماد به نفس در افراد اشاره کنیم ؛ پس از ارتودنسی ، افراد می توانند بدون نگرانی از نمایان شدن بهم ریختگی دندان های خود لبخند بزنند.

چه زمانی افراد به ارتودنسی نیاز پیدا می کنند ؟

فقط ارتودنتیست است که می تواند با ابزارهای تشخیصی (که شامل پرونده پزشکی و دندانپزشکی، معاینه بالینی، مدل های دندان و عکس ها می باشند) مشخص کند که فرد به ارتودنسی نیاز دارد یا خیر؟

در صورتی که فرد به ارتودنسی نیاز داشته باشد، متخصص ارتودنسی برنامه درمانی مختص او را مشخص می کند.

در صورتیکه مشکل بیشتر ناهنجاری فکی باشد تا دندانی؛ متخصص ارتودنسی با همکاری جراح فک و صورت برنامه درمانی را پی ریزی می کند.

مشکلات ذیل با ارتودنسی و در موارد شدید به همراه جراحی فک بهبود می یابند :

  1. نامرتبی دندان ها : زمانی که دندان ها نظم و ترتیب نداشته باشند.
  2. دیپ بایت : زمانی که دندان های جلویی فک بالا، دندان های پایینی فک پایین را می پوشانند و باعث می شوند دندان های پایینی کمتر دیده شوند.
  3. اورجت : زمانی که دندان های فک بالا بسیار جلوتر از دندان های پایینی باشند.
  4. اپن بایت : زمانی که با چسباندن دندان ها به یکدیگر بین سطوح دندان جلو و اطراف فاصله ایجاد شود.
  5. کراس بایت : اگر با بسته شدن دهان ، دندان های بالایی به درستی در مقابل دندان ها پایینی قرار نمی گیرند و دندان ها معکوس بسته می شوند.
  6. فاصله دندان ها : فاصله بین دندان ها به دلیل از دست دادن یک دندان یا عدم رشد دندان یا بزرگی فک ایجاد می شود.
  7. خط وسط نابجا : زمانی که مرکز دندان های بالا و پایین در یک راستا نباشد.
  8. شلوغی دندان ها : زمانی که دندان اضافه در دهان تان وجود داشته باشد.

بهترین سن انجام ارتودنسی

معمولا متخصص ارتودنسی ، هنگامی انجام روش درمانی ارتودنسی را پیشنهاد می دهد که بیشتر دندان های اصلی افراد در آمده باشد و معمولا این سن ۱۲ سالگی می باشد ؛ لازم به ذکر است که نمی توان به طور قطعی گفت که سن شروع روش ارتودنسی 12 سالگی است ، از این رو می توان گفت معمولا شروع درمان روش ارتودنسی ، از سن 12 سالگی بوده و تا بزرگسالی ادامه دارد.

عوارض ارتودنسی چیست ؟

برخی از عوارض روش درمانی ارتودنسی ، عبارت است از :

  • افزایش احتمال پوسیدگی دندان :

به علت وجود براکت و سیم های ارتودنسی بر روی دندان های بیماران ، رعایت بهداشت دهان و دندان سخت می شود و احتمال تجمع باکتری ها درون دهان بیماران وجود دارد؛ از این رو احتمال بروز پوسیدگی در دندان های بیماران افزایش می یابد.

بنابراین بیماران باید به منظور جلوگیری از بروز پوسیدگی دندان ها ، نسبت به رعایت بهداشت دهان و دندان خود بسیار توجه نشان داده و پس از مصرف هر وعده غذایی دندان و دهان خود را تمیز کنند.

لازم به ذکر است بیماران باید در دوران ارتودنسی ، جهت تمیز کردن دندان های خود از ابزار مخصوص استفاده کنند.

  • آسیب دیدن بافت لثه :

بیمارانی که جهت رفع نامرتبی دندان های خود ، روش ارتودنسی را انتخاب کرده اند ، باید بدانند که احتمال فرو رفتن براکت های ارتودنسی درون لثه یا گونه آن ها وجود دارد.

مراحل ارتودنسی به شرح ذیل می باشد :

مهم ترین موضوع در درمان ارتودنسی ، معاینه دهان و دندان توسط ارتودنتیست می باشد، ارتودنتیست پس از بررسی دهان و دندان اقدام به عکسبرداری از دندان ها و فک شما می کند و پس از آن ابتدای درمان را ثبت می کند (بصورت مدل گچی یا عکسبرداری).

پس از مشخص شدن طرح درمان، فرآیند ارتودنسی شروع می شود؛ البته گاهی در فرآیند درمانی ارتودنسی، بیمار لازم است جراحی فک نیز انجام دهد.

ارتودنتیست در برنامه ریزی و تشخیص و درمان به موارد ذیل باید دقت کند:

  1. ویژگی های مختلف مال اکلوژن یا تغییر شکل فکی – دندانی را بررسی کند.
  2. ریشه اصلی مشکل را بررسی و علت را شناسایی کند.
  3. بر اساس نیازهای بیمار یک استراتژی مخصوص طراحی کند.

ابزارها یا وسایل ارتودنسی چیست ؟

وسایل ارتودنسی به دو بخش ثابت و متحرک تقسیم می شوند و اکثر آن ها نیرو و فشار ملایمی را بر روی دندان ها و فک وارد می کنند تا دندان ها و عضلات فک به صورت صحیح قرار گیرند.

وسایل ثابت ارتودنسی شامل ابزارهای ذیل می شود:

  • بریس ها : بریس ها از بند، سیم و براکت ها تشکیل شده اند. این وسایل به صورت موقتی بر روی دندان قرار داده می شوند تا دندان ها را در محل صحیح خود قرار دهند.
  • کش ارتودنسی : برای حرکت دادن دندان ها گاهی باندهای الاستیک ظریفی به بریس متصل می شود.
  • وسایل ثابت ویژه : این وسیله برای کنترل مکیدن انگشت شست یا فشار دادن دندان ها توسط زبان در صورت لزوم مورد استفاده قرار می گیرد.
  • فضانگهدار ثابت : در صورتی که کودک دندان شیری خود را پیش از زمان موعد از دست دهد ، از این وسیله تا زمان رشد دندان دائمی استفاده می شود.

وسایل متحرک ارتودنسی شامل ابزارهای ذیل می شود:

  • بریس متحرک : الاینرها و پلاک های متحرک انواعی هستند که بیمار می تواند در طول درمان ارتودنسی آن را از دهان خارج کند.

مدت زمان ارتودنسی دندان چقدر است ؟

مدت زمان درمان به شدت مشکلات موجود در دهان و دندان و فک بیمار بستگی دارد. اکثر افراد طی یک الی دو سال درمان می شوند.

نکاتی که بیمار بهتر است قبل و بعد ارتودنسی رعایت کند:

  1. اولین و مهم ترین اقدام پیش از انجام ارتودنسی به منظور دریافت نتایج مطلوب از آن ، انتخاب بهترین متخصص ارتودنسی می باشد ؛ بنابراین در این باره بسیار دقت نمایید .
  2. به بیمارانی که به منظور رفع نامرتبی دندان های خود تصمیم به انجام ارتودنسی گرفته اند ، جهت جلوگیری از بروز تاخیر در روند ارتودنسی ، توصیه به رعایت تاریخ جلسات می شود.
  3. نکاتی را که متخصص ارتودنسی ، به بیمار می گوید ، بسیار اهمیت دارند ؛ بنابراین در رعایت آن ها دقت کرده و سهل انگاری نکنید .
  4. پیش از مراجعه به متخصص ارتودنسی ، بهداشت دهان و دندان خود را رعایت نمایید.
  5. بایستی دندان های خود را با دقت تمیز کند، در حین درمان ارتودنسی مراقب باشد چیزی بین دندان ها و بریس ها گیر نکند.
  6. در دوران درمان ارتودنسی از خوردن مواد غذایی شیرین و تنقلات و مواد چسبنده خودداری کند.
  7. به صورت منظم برای معاینه به ارتودنتیست مراجعه کند.
  8. از خوردن مواد غذایی سفت مانند ته دیگ، هویج و غیره پس از ارتودنسی و جراحی فک خودداری کند.

نکات ضروری برای شما؛ اگر جراحی فک انجام داده اید :

  •  تا چند روز مسواک نزنید و دندان ها خود را با دستمال تمیز کنید.
  •  در صورتی که احساس درد می کنید با هماهنگی پزشک خود از مسکن استفاده کنید.
  •  برای کاهش التهاب بعد از جراحی فک ، دهان خود را با آب نمک گرم بشویید.

سوالات رایح ارتودنسی چیست

آیا ارتودنسی درد دارد؟

در ابتدای درمان ممکن است بیمار به دلیل حرکت اندک دندان ، احساس ناراحتی و درد کند که با مصرف مسکن می تواند آن را کاهش دهد و معمولا ” با گذشت دو الی سه روز درد از بین می رود.

آیا نتیجه ارتودنسی دائمی است ؟

در صورتی که بیماران دوره درمانی ارتودنسی ، را به طور کامل سپری کنند ؛ احتمال بازگشت دندان های آن ها به حالت قبلی وجود ندارد.

آیا بیمار می تواند دستگاه ارتودنسی خود را انتخاب کند ؟

انتخاب دستگاه ارتودنسی ثابت یا متحرک ، بسته به میزان مشکلات و ناهنجاری های بیمار توسط متخصص ارتودنسی ، انتخاب می گردد ؛ در این باره به پزشک خود اطمینان کرده و به توصیه ایشان عمل کنید ؛ چرا که ایشان بهترین روش درمانی را برای رفع مشکلات شما انتخاب می کنند .

لازم به ذکر است ارتودنسی متحرک ، برای رفع نامرتبی های پیچیده انتخاب مناسبی نیست .

ارتودنسی دندان قیمت

از رایج ترین سوالات افراد در زمینه ارتودنسی ، باید به هزینه آن اشاره کنیم ؛ در این باره باید ذکر شود که تعیین هزینه قطعی ارتودنسی دندان در افراد ، بسته به پارامترهای بسیاری پس از انجام معاینات و آزمایشات مورد نیاز توسط متخصص ارتودنسی دندان ، تعیین می شود ؛ بنابراین جهت اطلاع دقیق از قیمت ارتودنسی دندان ، به پزشک مراجعه نمایید .

 

ثبت نام
اطلاع از
guest
0 دیدگاه ها
بازخورد درون خطی
دیدن همه سوالات