انواع ارتودنسی + دکتر فرزین اصلانی

ارتودنسی ، یک روش برای مرتب کردن دندان های افراد می باشد ، که گاهی با جراحی فک همراه است ؛ افرادی که برای ارتودنسی مراجعه می کنند ، با توجه به وضعیت دندان های آن ها از انواع ارتودنسی استفاده می شود.  دکتر فرزین اصلانی ، بهترین متخصص ارتودنسی دندان در کرج معتقد است افراد بسیار کمی هستند که خوش شانس بوده ، و با دندان های خوب و مرتب متولد شوند ؛ اما با روش درمانی ، زیبایی ارتودنسی ، می توان نامرتبی دندان ها را بر طرف کرده و از بروز بسیاری از مشکلات فکی و دندانی جلوگیری کرد.

انواع ارتودنسی

از ارتودنسی در چه مواردی استفاده می شود ؟

  • کم کردن و حذف فاصله های زیاد بین دندان ها
  • قرار دادن دندان ها در یک ردیف
  • صاف کردن دندان های کج و بد شکل
  • تقویت توانایی صحبت کردن بیمار
  • راحت تر کردن جویدن
  • جلوگیری از آسیب دیدن طولانی مدت دندان ها
  • اصلاح وضعیت قرار گرفتن دندان ها بر روی یکدیگر
  • جلوگیری از ایجاد پوسیدگی در دندان ها در آینده
  • اصلاح نمای ظاهری دندان ها ، و زیباتر به نظر رسیدن آن ها

درمان ارتودنسی در کودکان

استفاده از ارتودنسی پیشگیرانه در سنین کودکی ، می تواند به درمان مشکلات زیر کمک کند:

  1. ارتودنسی می تواند از طریق کنترل رشد آرواره کودک ، به اصلاح آن کمک کند ؛ این امر سبب می شود که دندان های دائمی بتوانند ، به صورت صاف و مرتب رشد کنند.
  2. متخصص ارتودنسی کودکان ، می تواند به کمک ارتودنسی ، عرض قوس فک بالا و پایین را تنظیم نماید.
  3. ارتودنسی می تواند ، فضای بیشتری برای دندان هایی که بر روی یکدیگر قرار گرفته اند ، فراهم کند.
  4. می تواند موجب پیشگیری از کشیدن دندان های دائمی در آینده شود.
  5. عادت بد کودکان در مکیدن انگشت را از بین می برد.
  6. ارتودنسی می تواند مشکلات کودک در تکلم را بهبود بخشد.

چرا به درمان ارتودنسی نیاز دارید ؟

نحوه گاز گرفتن شما ، مستقیما از طرز قرار گرفتن دندان ها بر روی یکدیگر ، و موقعیت فک ها و دندان ها تاثیر می پذیرد. در واقع نزدیک شدن دندان های فک های بالا و پایین ، سبب گاز گرفتن می شود. ناهنجاری دندانی یا اکلوژن ، زمانی به وقوع می پیوندد که ، دندان های فک بالا و پایین نتوانند به درستی ، بر روی یکدیگر قرار بگیرند. ناهنجاری های دندانی ، می تواند ناشی از کج بودن دندان ها ، عدم وجود چند دندان ، برآمدگی دندان ها و یا فشردگی دندان ها بر روی یکدیگر ، باشد. در حقیقت مشکل در جویدن غذا و در نتیجه فرسایش دندان ها ، در اثر ناهنجاری های دندانی ایجاد می شود. فرسایش دندان ها می تواند موجب ایجاد گرفتگی و درد در عضلات شود. شکستگی و ترک خوردگی در دندان های بیرون زده ، بیشتر صورت می پذیرد. به دلیل دشوار بودن تمیز کردن دندان های دارای ناهنجاری ، این دندان ها احتمال ابتلای بیشتری به پوسیدگی و بیماری لثه ، دارند. درمان ارتودنسی می تواند ناهنجاری های دندان را درمان کند ، و سلامت فرد و لبخند او را بهبود بخشد.

انواع ناهنجاری های دندان

  • اورجت : برآمده بودن بیش از حد دندان های پیش جلو
  • دیپ بایت : پوشاندن دندان های فک پایین توسط دندان های فک بالا
  • آندر بایت : قرار گرفتن دندان های فک بالا، درون دندان های فک پایین
  • اپن بایت : قرار گرفتن دندان های عقب دهان بر روی یکدیگر ، در حالی که در میان دندان های قسمت جلوی دهان فاصله وجود دارد.
  • کراس بایت : عدم قرار گیری یک یا چند دندان فک بالا ، بر روی دندان های مقابل خود در فک پایین
    وجود فاصله بین دندان ها
  • هم پوشانی دندان ها و به هم فشردگی آن ها

انواع ارتودنسی دندان شامل ارتودنسی ثابت ، ارتودنسی متحرک و ارتودنسی نامرئی می باشد.

ارتودنسی ثابت چیست ؟

یکی از رایج ترین نوع ارتودنسی که بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد ، ارتودنسی ثابت است که برای درمان مال اکلوژن دندان ها ( ناهنجاری های فکی و دندانی ) تهیه شده است ، و باعث بهبود بی نظمی و نامرتبی های دندان ها ، و عدم تناسب فک ها یا هر دو مورد می شود.

کاندیدای درمان با ارتودنسی

یکی از موضوعات بسیار مهم در درمان با ارتودنسی ، داشتن فک قوی و لثه های سالم می باشد ؛ در صورتی که شما از هر دو این موارد برخوردار باشید ؛ کاندید مناسبی جهت درمان با ارتودنسی هستنید ؛ در ارتودنسی ثابت ، ارتودنتیست از تجهیزاتی استفاده می کند که شامل : بریس ها ، کش ارتودنسی ، وسایل ثابت ویژه و فضا نگهدار ثابت می باشد.

بریس ها : بریس ها یکی از وسایل رایج در درمان ارتودنسی ثابت می باشند ، که برای هدایت و حرکت دندان ها به آن ها نیروی کنترل شده ای اعمال می کند. بریس خود شامل بند ، سیم و براکت ها فلزی یا سرامیکی است. این وسایل به صورت ثابت به دندان ها چسبانده می شوند ، و سیم ارتودنسی و براکت برای حرکت دادن دندان ها و مرتب کردن آن ها با یکدیگر ، ارتباط برقرار می کنند. امروزه از براکت های سرامیکی ، می توان برای ارتودنسی بزرگسالان نیز استفاده کرد.

کش ارتودنسی : گاهی برای کمک به حرکت دندان ها از باندهای الاستیک ظریفی ( کش ارتودنسی ) استفاده می شود ، از این وسیله تنها به عنوان آخرین راه درمان مورد استفاده قرار می گیرد ، به دلیل اینکه به دندان متصل شده و هنگام غذا خوردن موجب ناراحتی بیمار می شود.

فضا نگهدار ثابت : در صورتی که کودک پیش از زمان موعد دندان خود را از دست بدهد ، از فضا نگهدار تا زمان رویش دندان دائمی استفاده می شود.

انواع ارتودنسی ثابت

  • ارتودنسی ثابت فلزی ( سنتی )

یکی از متداول ترین انواع ارتودنسی ، به ویژه در کودکان ، روش ارتودنسی ثابت با براکت های فلزی می باشد. این نوع ارتودنسی سنتی ، به سیم کشی دندان ها نیز معروف می باشد. براکت های فلزی که در این روش مورد استفاده قرار می گیرند ، معمولا از جنس استیل ضد زنگ ساخته می شوند و توسط ارتودنتیست با مواد کامپوزیتی و سیمان های مخصوص ، به دندان ها چسبانده می شوند. برای اینکه براکت ها به یکدیگر متصل شوند ، از سیم های فلزی قوس دار استفاده می شود. سیم ها نیز توسط کش های لاستیکی ، در جای خود ثابت می شوند. برای اینکه سیم ها توسط دکتر ارتودنسی تنظیم شوند ، لازم است بیمار در فواصل منظمی که از سوی متخصص تعیین می شود ، برای تنظیم آن ها به مطب مراجعه کند. در مراحل درمانی پیشرفته تر ارتودنسی ، برای وارد کردن نیروی بیشتر به دندان ها ، از سیم های ضخیم تر استفاده می شود. در ارتودنسی به این فرایند درمانی سفت کردن گفته می شود.

  • ارتودنسی ثابت با براکت سرامیکی

براکت های این مدل از ارتودنسی ، از یک ماده سرامیکی شفاف و روشن ساخته می شود و از این رو قابل رویت توسط دیگران نخواهد بود ؛ به همین دلیل این مدل از ارتودنسی ، یکی از محبوب ترین انواع ارتودنسی در بزرگسالان و جوانان می باشد.

  • ارتودنسی لینگوال

ارتودنسی لینگوال از انواع ارتودنسی ثابت است که ، به پشت دندان چسباند شده و توسط زبان پنهان شده و قابل مشاهده نیست به همین دلیل هم جزء ارتودنسی ثابت و هم جزء ارتودنسی نامرئی محسوب می شود ؛ این نوع ارتودنسی از سیم و براکت تشکیل شده است. تنظیمات براکت و سیم های ارتودنسی ، در این روش بسیار سخت تر از سایر روش ها می باشد ؛ چرا که اجزای ارتودنسی در ناحیه داخلی دندان ها ، کار گذاشته شده اند.

  • ارتودنسی دیمون

در ارتودنسی به روش دیمون از براکت های دیمون که قابلیت باز و بسته شدن دارد ، استفاده می شود. این براکت ها دقیقا در همان جایی که براکت های سنتی قرار می گرفتند ، نصب می شوند. درمان به روش ارتودنسی دیمون ، بسیار راحت بوده و نیاز کمتری به مراجعه به دندانپزشک متخصص دارد ؛ چرا که در این نوع از ارتودنسی ، به منظور متصل کردن سیم ها به یکدیگر به جای مکانیک اسلاید از الاستیک استفاده شده است. مدت زمان درمان با ارتودنسی دیمون ، بسیار کوتاه تر از روش های دیگر ارتودنسی خواهد بود ؛ چرا که دندان ها بدون نیاز به تنظیم ، به صورت خود مختار در حرکت اند. عدم نیاز به تنظیم سیم ها ، سبب وارد شدن فشار کمتری به دندان ها می شود ، بنابراین افراد در این روش درد کمتری را نسبت به سایر روش ها ، متحمل می شوند.

مزایای ارتودنسی ثابت

  1. این نوع از ارتودنسی ، را می توان به طور گسترده برای تمامی دندان ها استفاده کرد.
  2. مدت زمان دوره درمانی در این روش ، در شرایط حاد و بحرانی نیز بسیار طولانی نمی باشد.
  3. تکمیل روند درمان ، نیاز به همکاری بیماران ندارد.
  4. برای ترمیم هایی که هدف آن ها تشکیل قوس می باشد ، نیز قابل اجرا است.

مضرات ارتودنسی ثابت

  1. در صورت عدم رعایت بهداشت دهان و دندان ، احتمال بروز پوسیدگی دندان ها وجود دارد.
  2. میزان فشار وارد شده بر دندان ها غیر قابل کنترل است.
  3. ممکن است ، ظاهر آن برای بسیاری از افراد ناخوشایند باشد.

نکاتی در زمینه ارتودنسی ثابت

احساس درد و ناراحتی بعد از ارتودنسی : معمولا 3 تا 5 روز بعد از نصب تجهیزات ارتودنسی ثابت ، ممکن است در دندان های خود احساس درد داشته باشید ، که با گذشت زمان و عادت کردن به ارتودنسی در دهان ، این درد و ناراحتی برطرف می شود. برای کاهش درد می توانید از دارو های مسکن ، با تجویز متخصص ارتودنسی استفاده نمایید. هر بار که برای سفت کردن و تنظیم سیم های ارتودنسی ، به ارتودنتیست مراجعه می کنید ، ممکن است دندان های شما یک تا دو روز دردناک باشند.

ساییده شدن لثه و دهان : در روز های اول بعد از نصب ارتودنسی ثابت در دهان ، ممکن است تجیزات ارتودنسی موجب ایجاد زخم در دهان و لثه شما شوند. به منظور جلوگیری از زخم شدن دهان و بهبود زخم های ایجاد شده ، می توانید از موم های ارتودنسی ، به عنوان مانعی بین بریس ها و زخم ها استفاده کنید.

نکات غذایی در زمان ارتودنسی : به دلیل حساس و دردناک بودن دندان ها در روز های اول ارتودنسی ، بهتر است از غذاهای نرم استفاده کنید. همچنین برای جلوگیری از آسیب دیدن بریس های ارتودنسی و شکستن آن ها ، باید از خوردن غذاهای سفت و چسبناک در طول دوره درمانی ارتودنسی ، خودداری نمایید.

بهداشت دندان ها و تمیز کردن براکت ها : پس از نصب براکت ها در روی دندان ها ، برای جلوگیری از ایجاد لکه بر روی دندان ها ، تورم و خونریزی لثه ، پوسیدگی دندان ها و رنگ گرفتن آن ها ، باید بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید. لازم است بعد از هر وعده غذایی به کمک مسواک ، ناحیه زیر سیم های ارتودنسی ، اطراف براکت ها و بین دندان های خود را تمیز نمایید ، تا ذرات غذا در این نواحی باقی نمانند.

ارتودنسی متحرک چیست ؟

ارتودنسی متحرک ، این قابلیت را دارد که بیمار در هنگام غذا خوردن آن را از دهان خود خارج کند و بعد از غذا آن را در دهان خود قرار دهد ؛ الاینر ها و بریس های متحرک انواع ارتودنسی متحرک هستند ، قابل ذکر است این نوع از دستگاه ها در میان مردم به نام ” پلاک ” مشهور است. از پلاک های متحرک بیشتر برای درمان های جزئی استفاده می شود ، همچنین از این پلاک ها بعد از ارتودنسی ثابت برای به دست آوردن نتیجه استفاده می کنند.

معرفی انواع براکت های ارتودنسی

 

انواع ارتودنسی متحرک

مهمترین دستگاه ها و تجهیزات مورد استفاده در انواع ارتودنسی متحرک ، عبارتند از :

  • پلاک های ارتودنسی

پلاک های ارتودنسی متحرک یا الاینر ها ، معمولا از جنس پلاستیک های مرغوب و به صورت شفاف ، ساخته می شوند و به صورت قالب دندانی ، بر روی دندان ها قرار می گیرند. به این روش ارتودنسی ، پلاک گذاری دندان یا ارتودنسی بی سیم نیز گفته می شود و با گذشت زمان ، فشار اعمال شده توسط این قالب ها بر روی دندان ها ، می تواند منجر به رفع نامنظمی دندان ها و صاف شدن آن ها شود. این پلاک ها با توجه به شدت ناهنجاری دندان ها ، به تعداد مشخصی ساخته می شوند و معمولا هر دو یا سه هفته یک بار ، با پلاک بعدی تعویض می شوند.

  • نگهدارنده های ارتودنسی

به منظور حفظ نتایج حاصل از انواع ارتودنسی پس از اتمام دوره درمانی ، معمولا از نگهدارنده ها یا ریتینر های ارتودنسی در بیمار استفاده می شود. نگهدارنده ها از تغییر موقعیت دندان ها ، برای بازگشت به موقعیت قبل از درمان و کج شدن آن ها ، جلوگیری می کنند. متداول ترین توع ریتینر های متحرک ، نگهدارنده های هاولی هستند.

  • ریتینر هاولی

این نوع نگهدارنده ها یکی از مهمترین ، تجهیزات انواع ارتودنسی متحرک هستند ، که به ویژه برای نگهداشتن دندان های فوقانی به کار می روند. اجزای این نگهدارنده ، شامل سیم و پلاستیک های دارای قابلیت خمش می باشد. از نگهدارنده های هاولی هم به منظور درمان ارتودنسی متحرک ، و هم بعنوان ریتینر بعد از درمان ارتودنسی ، استفاده می شود.

  • هدگیر ارتودنسی

یکی از دستگاه های ارتودنسی متحرک ، هدگیر ها می باشند. معمولا در اصلاح اختلالات رشد فکی کودکان به ویژه رفع مشکل اوربایت شدید ، از هدگیر ها استفاده می شود. مکانیزم عمل هدگیرها ، فشار آوردن بر روی دندان های فوقانی و فک می باشد ، که این عمر به حرکت دندان ها و جا به جا شدن آن ها به موقعیت مناسب ، کمک می کند.

  • پالاتال اکسپندر

ابزار وسیع کننده کام یا پالاتال اکسپندر ، به منظور گسترش و وسیع کردن فک ها به ویژه فک بالا ، به کار می روند. در صورتی که ناحیه فک در بیمار کوچک باشد ، ممکن است بی نظمی و ازدحام در دندان ها رخ دهد ، یا دندان ها کج شوند. از طریق گسترش کام به کمک این ابزار ارتودنسی متحرک ، می توان این مشکلات ارتودنسی را درمان کرد. از این دستگاه ارتودنسی متحرک ، معمولا به منظور ارتودنسی پیشگیرانه و اصلاح اولیه در اطفال ، استفاده می شود.

  • فضا نگهدارها

فضانگهدار ها یا اسپیس مینتینر ها ، یکی از متداول ترین تجهیزات ارتودنسی پیشگیرانه محسوب می شوند. از این دستگاه های ارتودنسی متحرک ، می توان بعنوان جایگزین دندان شیری از دست رفته کودک ، که پیش از موعد افتاده است ، استفاده کرد. فضانگهدار دندان ، از کج شدن سایر دندان های کودک تا قبل از جایگزین شدن دندان دائمی ، به جای دندان شیری از دست رفته ، جلوگیری می کند و سبب می شود ، دندان های کودک صاف و یک دست رشد کنند.

  • ارتودنسی فانکشنال

موارد استفاده از این دستگاه ارتودنسی متحرک ، در جلو آوردن فک پایین یا عقب کشیدن فک بالا ، در زمانی است که فک های بیمار نسبت به یکدیگر ، در جای درست و مناسب خود قرار نگرفته اند. از مهم ترین کاربرد های پلاک های فانکشنال ، می توان به درمان انحراف طرفی فک ، برطرف کردن مشکلات بایتی دندان ها نظیر اوپن بایت یا دیپ بایت ، و دیگر اختلالات در ناحیه فک ها اشاره کرد.

  • بایت پلین

از تجهیزات ارتودنسی متحرک ، می توان به پلاک های بایت پلین اشاره کرد ، که می توانند به دو صورت اکریلیکی و سیم فلزی در درمان های ارتودنسی به کار گرفته شوند. این پلاک ها که مهمترین کاربرد آن ها در درمان مشکل اوربایت می باشد ، می توانند از فرو رفتن دندان های فک پایین به ناحیه لثه در پشت دندان های فک بالا جلوگیری نمایند. بایت پلن یکی از پرکاربرد ترین تجهیزات ارتودنسی متحرک می باشد.

مزایای ارتودنسی متحرک

  • به دلیل اینکه تجهیزات ارتودنسی متحرک ، را می توان در زمان شستشوی دندان ها از دهان خارج کرد ، رعایت نکات بهداشتی در این روش بسیار آسان تر است ، و امکان ایجاد مشکلات لثه ای حین ارتودنسی در بیمار ، کاهش می یابد.
  • می توان بریس های متحرک را در هنگام غذا خوردن از دهان خارج کرد؛ به همین دلیل امکان صدمه دیدن این بریس ها بسیار کم است و نیازی نیست در طول مدت درمان ارتودنسی ، از رژیم غذایی به خصوصی استفاده کرد.
  • تمیز کردن بریس های متحرک ، به دلیل امکان خارج سازی آن ها به مراتب بسیار آسانتر است.
  • بریس های متحرک را می توان به عنوان محرک رشد ، برای کودکانی که دندان هایشان در حال رشد است ، به کار برد.
  • امکان تنظیم پلاک های ارتودنسی متحرک وجود دارد.

معایب ارتودنسی متحرک

  1. امکان جا به جایی و خارج سازی بریس های متحرک ، ممکن است باعث گم شدن آن ها شود. همچنین در صورتی که در حین خارج سازی مراقبت لازم از آن ها صورت نگیرد ، امکان شکستگی و صدمه دیدن آن ها وجود دارد.
  2. تحمل بریس های متحرک بر روی دندان های پایینی ، برای بیمار ممکن است دشوار باشد.
  3. درمان ارتودنسی متحرک ، به ویژه پلاک های نامرئی ، دارای هزینه های نسبتا بالایی می باشد.

ارتودنسی نامرئی چیست ؟

ارتودنسی نامرئی از مواد پلاستیکی شفاف و سختی تهیه شده اند و برای افرادی که علاقه ای به مشخص شدن براکت های ارتودنسی ندارند ، مورد استفاده قرار می گیرد. به ارتودنسی نامرئی ، اینویزیلاین نیز گفته می شود.

مدت زمان ارتودنسی چقدر می باشد ؟

مدن زمان انواع ارتودنسی با توجه به میزان شدت اختلالات فکی و دندانی بیمار تعیین می شود ، مدت درمان ارتودنسی به صورت میانگین دو سال بوده اما با توجه به میزان شدت نامرتبی دندان کمتر و یا بیشتر می شود. اگر بیمار به جراحی فک نیاز داشته باشد مدت درمان کمی بیشتر از دو سال می باشد.

مراحل انجام انواع ارتودنسی دندان

یافتن بهترین متخصص ارتودنسی کرج سبب می شود ، که دوره درمان ارتودنسی را بدون هیچ مشکلی پشت سر بگذارید. پس از انتخاب دندانپزشک خوب ، برای درمان ارتودنسی روند زیر انجام می شود :

جلسه مشاوره :  پس از معاینه دندان ها توسط ارتودنتیست خوب در کرج ، با توجه به مشکلات و شرایط دندان ها ، روش های درمانی برای کسب بهترین نتیجه ، توسط پزشک به بیمار ارائه می شود. در این جلسه برای اینکه پزشک متخصص از وجود هر گونه مشکل احتمالی در شما آگاهی یابد ، معمولا سوالات متعددی را از شما خواهد پرسید. لازم است برای همکاری با دندانپزشک متخصص و انتخاب بهترین شیوه درمان انواع ارتودنسی ، به تمامی سوالات او به دقت پاسخ دهید.

عکسبرداری از دندان : برای اینکه فوق تخصص ارتودنسی بتواند به خوبی شرایط دندان ها را بررسی کند ، از دهان بیمار عکس های اشعه ایکس و پانورامیک تهیه می کند. در این عکس ها موقعیت دندان ها به خوبی آشکار می شود و دندان های آسیب دیده ، قابل تشخیص خواهند بود. ممکن است مشکلاتی در ریشه دندان ها وجود داشته باشد ، که تنها با عکسبرداری از دندان قابل تشخیص باشد.

کشیدن دندان قبل از ارتودنسی : گاهی دکتر ارتودنسی کرج ، بعد از مشاهده عکس های اشعه ایکس ، ممکن است کشیدن یکی از دندان ها را توصیه نماید. اینکه کدام دندان با کشیده شدن می تواند فضای کافی را برای سایر دندان ها و انجام ارتودنسی فراهم کند ، تنها توسط دندانپزشک متخصص تعیین خواهد شد. به صورت معمول دندانی که باید کشیده شود ، یکی از دندان های آسیاب پیشین است ، یا این دندان می تواند از بین دندان های اضافی که بر روی سطوح بالا یا پایین دندان ها ظاهر شده اند ، انتخاب شود.

ایجاد فاصله مناسب : برای اینکه فاصله مناسب بین دندان ها قبل از شروع درمان ارتودنسی سنجیده شود ، متخصص ارتودنسی از ابزار های گوناگونی استفاده می کند. براکت های ارتودنسی برای قرار گرفتن در جای مناسب خود ، نیاز به فاصله های مناسبی دارند. در موارد کم بودن فاصله میان دندان ها ، لازم است ارتودنتیست با بهره گیری از ابزار های مختلف این فاصله را ایجاد نماید. به ابزار هایی که برای ایجاد فاصله بین دندان ها مورد استفاده قرار می گیرند ، فاصله ساز یا اسپیسر می گویند. برای اینکه فاصله مناسب بین دندان ها ایجاد شود ، گاهی لازم است چند روز تا چند هفته از اسپیسر ها استفاده نمایید.

قالب گیری از دندان ها : قبل از اینکه تجهیزات ارتودنسی در دهان نصب شوند ، لازم است به منظور ساخت براکت های ارتودنسی متناسب با وضعیت دندان ها ، از دندان ها قالبی تهیه شود. فرایند قالب گیری معمولا نیم ساعت طول می کشد. این قالب ها به فوق تخصص ارتودنسی کمک می کنند ، که بتواند میزان و نوع تجهیزات ارتودنسی و طول سیم مورد نیاز برای انجام ارتودنسی را تعیین کند. همچنین برای تهیه برخی از تجهیزات ارتودنسی در لابراتوار های دندانسازی ، فرایند قالب گیری ضروری است.

انجام باندینگ : در این فرایند نوار های فلزی یا باندها توسط ارتودنتیست ، دور دندان های آسیاب عقبی قرار داده می شوند ، و برای سایر قطعات ارتودنسی که در دهان نصب می شوند ، عملکردی لنگر مانند دارند.

متصل کردن باند ها : قبل از اینکه اتصال باندها در دهان ایجاد شود ، لازم است محیط دهان و دندان ها تمیز شوند. برای اینکار ارتودنتیست ، به کمک ابزاری مخصوص داخل دهان بیمار را مشاهده و بررسی می کند ، و دندان ها را به کمک خمیر دندان بدون طعم مخصوص شستشو می دهد ، و سپس آن ها را کاملا خشک می نماید. در این مرحله متخصص ارتودنسی خوب در کرج ، باندها را با توجه به انواع ارتودنسی ها ، در جلو یا پشت دندان ها قرار داده و مواد اضافی را از دهان بیمار خارج می کند. برای اینکه پزشک مطمئن شود ، که اتصال باند ها در محل مناسبی صورت گرفته به کمک نور آبی ، این محل ها را بررسی می کند.

سیم کشی دندان ها : به کمک کش های لاستیکی ، که در رنگ های مختلفی ساخته می شوند و رنگ آن با توجه به سلیقه بیمار انتخاب می شود ، دندانپزشک سیم ها را به براکت های روی دندان ها متصل می کند و به اصطلاح ، دندان ها را سیم کشی می کند. این سیم ها معمولا از جنس فلز یا پلاستیک هستند.

تنظیم سیم کشی ها : ارتودنتیست پس از نصب کامل تجهیزات ارتودنسی در دهان بیمار ، اتصالات آن ها به دقت بررسی و چک می کند. در فرایند ارتودنسی ، نیروی وارد شده توسط کش های ارتودنسی ، سبب جابه جایی و حرکت دندان ها به موقعیت مناسب می شود. در هر جلسه تنظیم ارتودنسی ، معمولا این کش های لاستیکی تعویض می شوند. برای اینکه در طول مدت ارتودنسی ، از جابه جایی اتصالات و عدم عملکرد صحیح تجهیزات ، به دلیل از دست دادن خاصیت کشسانی آن ها جلوگیری شود ، برای کنترل تجهیزات ارتودنسی ، جلساتی به صورت منظم از سوی ارتودنتیست تعیین می شود.

برداشتن تجهیزات ارتودنسی : زمانی که متخصص ارتودنسی ، پس از بررسی وضعیت دندان ها رضایت خود را از درمان ارتودنسی ابراز کند ، تجهیزات ارتودنسی شامل براکت ها و سیم های ارتودنسی را ، از دهان بیمار خارج می کند. مدت زمان درمان ارتودنسی معمولا بین 1 تا 5/1 سال به طول می انجامد. البته پس از اتمام دوره ارتودنسی ، برای اینکه دندان ها در جای خود ثابت شوند ، لازم است مدتی از نگهدارنده های ارتودنسی در بیمار استفاده شود.

 

 

مراقبت های قبل و بعد از انواع ارتودنسی که بیمار بهتر است رعایت کند به شرح ذیل می باشد :

  • از مهم ترین اقدامات قبل از انواع ارتودنسی می توان به انتخاب یک ارتودنتیست مجرب اشاره کرد.
  • بیمار حتما قبل از اقدام به ارتودنسی برای معاینه و مشاوره به دندانپزشک متخصص در زمینه ارتودنسی مراجعه کند.
  • بهداشت دهان و دندان خود را قبل و بعد از ارتودنسی رعایت کند.
  • در صورتی که دندان جرم یا پوسیدگی داشته باشد ، پیش از شروع درمان ارتودنسی آن عارضه درمان می شود.
  • در حین ارتودنسی به صورت ماهانه برای ویزیت مراجعه کند.
  • در صورتی که بیمار ارتودنسی را به همراه جراحی فک انجام داده است بعد از جراحی فک از مسواک زدن خودداری کند و دندان های خود را با دستمال تمیز کند.
  • افرادی که بر روی دندان های آن ها براکت های ثابت قرار داده شده است از خوردن مواد غذایی سفت خودداری کنند.
  • بیمار در صورتی که از ارتودنسی متحرک استفاده می کند ، مراقب باشد که هنگام خارج کردن آن از دهان آسیب نبیند.
  • بیمار در حین مراحل ارتودنسی دندان های خود را با دهانشویه بشوید.

ارتودنسی رنگی

به کش های رنگی و یا بریس هایی که روی دستگاه ارتودنسی نصب می شوند ، در اصطلاح ” ارتودنسی رنگی ” گفته می شود. این کش ها برای استحکام و همچنین شکل دهی دندان ها مورد استفاده قرار می گیرند و موجب ظاهری زیبا و فانتزی در هنگام لبخند زدن و یا صحبت کردن افراد می شوند. این نوع از ارتودنسی به دلیل رنگی بودن و حالت فانتزی که دارد ، بیشتر مناسب کودکان و نوجوان ها می باشد ؛ چرا که انتخاب کش های رنگی در هر جلسه می تواند سرگرم کننده و جذاب باشد. به همین دلیل این نوع از روش درمانی در بین نوجوانان و کودکان طرفداران بسیاری دارد. دقت داشته باشید که این روش تنها در ارتودنسی نوع ثابت قابل استفاده می باشد. توصیه می شود برای انتخاب نوع رنگ ها به رنگ پوست خود توجه داشته باشید. برای مثال افرادی که دارای رنگ پوست گندمی و یا سبزه هستند بهتر است از رنگ های روشنی مثل صورتی ، فسفری و یا آبی روشن استفاده نمایند.

از بین انواع ارتودنسی دندان ، کدام یک بهتر است ؟

وضعیت نامرتبی و به هم ریختگی دندان ها و همچنین استخوان فک از مهم ترین عوامل در انتخاب روش درمانی هستند. از طرف دیگر میزان هزینه ای که تصمیم دارید برای درمان پرداخت نمایید ، در انتخاب روش ارتودنسی دندان تاثیر گذار است. به صورت کلی لازم است قبل از شروع و انتخاب روش درمان ، وضعیت دندان ها و فک شما به خوبی مورد بررسی قرار بگیرد. در مواردی لازم است پیش از درمان ابتدا مشکلات و ناهنجاری های مربوط به فک انجام شده و سپس ارتودنسی صورت بگیرد که این عامل روند درمان را هرچند که طولانی تر می کند اما در نتیجه با کسب رضایت بیشتری همراه خواهد کرد. بعد از این مرحله ارتودنتیست انواع روش های ارتودنسی که برای درمان شما مناسب است را معرفی می کند تا شما بر اساس نیاز ، سلیقه و هزینه یکی از روش ها را انتخاب نمایید.  لازم است بدانید که ارتودنسی متحرک و همچنین ارتودنسی نامرئی از بهترین روش ها در این پروسه شناخته می شوند ؛ چرا که با مزایای بیشتری نسبت به سایر روش ها همراه هستند ، البته که ممکن است این روش نسبتا گران تر باشد. به هر حال باید پیش از هرچیز این نکته را به خاطر بسپارید که هر یک از انواع ارتودنسی دندان ها با معایب و مزایای خاص خود همراه بوده و لازم است بر اساس فک و وضعیت دندان ها و آنالیز هزینه ها بهترین روش انتخاب شود.

بهترین روش ارتودنسی دندان برای من کدام است ؟

در پاسخ به این پرسش نیز باید گفت این موضوع تا حد زیادی به معاینات انجام شده توسط متخصص ارتودنسی دندان بستگی دارد. شما می توانید با مشورت دندانپزشک خود و کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه بهترین روش را برای درمان انتخاب نمایید. دکتر اصلانی یکی از بهترین متخصصین ارتودنسی در این زمینه بوده که در جلسه مشاوره بعد از بررسی و معاینات لازم ، اطلاعات مربوط به انواع ارتودنسی و نحوه درمان را در اختیار بیماران قرار می دهد تا بیماران بتوانند با آگاهی کامل برای درمان آماده شوند.

ثبت نام
اطلاع از
guest
0 دیدگاه ها
بازخورد درون خطی
دیدن همه سوالات