تفاوت ارتودنسی ثابت و متحرک

افرادی که با مشکلات بهم ریختگی دندان و فکین مواجه هستند و قصد انجام ارتودنسی را دارند سوالاتی در ذهن شان ایجاد می شود از قبیل این سوال مهم که تفاوت ارتودنسی ثابت و متحرک در چیست ؟

ارتودنسی ثابت بهتر است یا ارتودنسی متحرک ؟

آیا برای استفاده از هر کدام از این انواع ارتودنسی محدودیت سنی داریم؟

آیا در ارتوسرجری ( ارتودنسی همراه با جراحی فک ) هم از ارتودنسی ثابت و متحرک استفاده می شود؟

و سوالات دیگر که ممکن است پیش از آغاز درمان در ذهن فرد ایجاد شود.

 

تفاوت ارتودنسی ثابت و متحرک

 

تفاوت ارتودنسی ثابت و متحرک

ارتودنسی یکی از متداول ترین و مناسب ترین درمان برای بهبود ناهنجاری های دندان ، فک و دهان محسوب می شود که با استفاده از آن می توان سلامت دهان و دندان و زیبایی صورت را (که تاثیر بسزایی در جذابیت و دلنشینی چهره فرد دارد) فرام کرد.

ارتودنسی ثابت و ارتودنسی متحرک دو روش کار آمد در درمان ناهنجاری های دهانی می باشد که با توجه به تشخیص متخصص ارتودنسی یکی از این دو روش و گاهی هر دو روش برای درمان بهتر به بیمار پیشنهاد می شود.

ارتودنسی ثابت چیست ؟

ارتودنسی ثابت یک روش موثر برای درمان بهم ریختگی های دندان است، در این روش از براکت های ارتودنسی با چسب های مخصوص و بی ضرر بر روی سطح دندان ها قرار می گیرند و در ادامه با سیم و کش مخصوص ارتونسی براکت ها به یکدیگر متصل می گردند.

در این روش درمانی بیمار موظف است تا پایان دوره دستگاه ارتودنسی را در دهان خود حفظ کند.

در این روش درمانی می توان با استفاده از تخصص و نظارت متخصص ارتودنسی بسیاری از اختلالات دهان و دندان را در بازه مشخصی بهبود بخشید.

از روش ارتودنسی ثابت برای حرکت ریشه و مرتب کردن دندان های افرادی که دچار پیچیدگی شدید می باشند، استفاده می شود.

در این روش درمانی به دلیل اینکه دست ارتودنتیست برای ارائه راهکار بازتر است، نتیجه مطلوب تری حاصل می شود.

افرادی که قصد انجام ارتودنسی ثابت را دارند باید بدانند که رعایت بهداشت دهان و دندان در این روش بسیار حائز اهمیت می باشد و در صورتی که فرد به این امر بی توجه باشد زیبایی و سلامت دندان هایش به شدت به خطر می افتد.

تفاوت ارتودنسی ثابت و متحرک

ارتودنسی متحرک چیست ؟

ارتودنسی متحرک یکی دیگر از روش های درمان بهم ریختگی دندان محسوب می شود و چون دامنه حرکت هایی که می تواند ایجاد کند محدود است معمولا” برای کودکان به کار گرفته می شود.

در ارتودنسی متحرک ارتودنتیست یک قالب از فک بالا و پایین بیمار تهیه می کند و بعد از آن پلاکی برای دندان های بیمار تهیه می شود.

از مزیت هایی که ارتودنسی متحرک دارد می توان به خارج کردن آن هنگام غذا خوردن و مسواک زدن اشاره کرد.

رعایت بهداشت در این روش نیز از اهمیت بسزایی برخوردار می باشدو البته در این نوع ارتودنسی نسبت به ارتودنسی ثابت  آسان تر می باشد؛ به همین دلیل ریسک پوسیدگی دندان در این روش کاهش می یابد.

در صورتی که بهم ریختگی و ناهنجاری دندان بسیار باشد روش ارتودنسی متحرک توصیه نمی شود و فرد بهتر است برای کسب نتیجه مطلوب و ایده آل ارتودنسی ثابت انجام دهد.

روش ارتودنسی متحرک در موارد شایعی برای حل مشکلات وناهنجاری های استخوانی فکین در سنین رشد به کار می رود.

ارتودنسی ثابت در مقابل ارتودنسی متحرک ؟

ارتودنسی متحرک معمولا برای درمان ناهنجاری افراد کم سن و سال مورد استفاده قرار می گیرد چرا که قابلیت تغییر پذیری ویژگی فکین در سنین پایین بیشتر می باشد و در سنین بالا به دلیل تثبیت ساختمان های استخوان فکین ، درمان با ارتودنسی متحرک دشوار تر می باشد.

افرادی که در سنین بزرگسالی برای درمان ناهنجاری های دهان و دندان مراجعه می کنند، معمولا از ارتودنسی ثابت برای درمان آن ها استفاده می شود.

به عنوان نتیجه گیری می توان عنوان کرد که ارتودنسی ثابت در مقابل ارتودنسی متحرک قرار نمی گیرد و هر کدام از این دو روش درمانی کاربردهای خاص خود را دارند به نحوی که در مواردی حل مشکل فرد نیازمند انجام هر دو نوع ارتودنسی فوق می باشد.

در برخی مواقع که سن رشد خاتمه یافته است علاوه بر درمان ارتودنسی، برای بیمار جراحی فک نیز تجویز می شود. به طور کلی توصیه می شود برای رفع و درمان عارضه های دهان و دندان در سنین پایین به متخصص ارتودنسی مراجعه شود تا علاوه بر هزینه کمتر، مدت زمان درمان نیز کوتاه تر شود.

در تفاوت ارتودنسی ثابت و متحرک می توان به هزینه آن ها نیز اشاره کرد، هزینه ارتودنسی متحرک معمولاً کمتر از هزینه ارتودنسی ثابت می باشد.

 

 

بررسی تفاوت ارتودنسی ثابت و متحرک

در این بخش از مقاله دو تکنولوژی جدید ارتودنسی متحرک مانند اینویزیلاین و قدیمی ارتودنسی ثابت با بریس های فلزی ، را با یکدیگر مقایسه می کنیم.

عناصر سازنده

جنس بریس های ارتودنسی ثابت از فلز یا سرامیک می باشد. جنس دستگاه های ارتودنسی نامرئی یا متحرک مانند اینویزیلاین از مواد پلاستیکی شفافی به نام بیسفنولا است. در مقایسه با تکنولوژی ارتودنسی متحرک ، بریس های ارتودنسی ثابت علاوه بر اینکه با هزینه کمتری تهیه می شوند ، دارای دوام بیشتری هستند.

قابلیت مشاهده تجهیزات ارتودنسی

استفاده از بریس های ارتودنسی ثابت با بندهای الاستیکی رنگی ، امروزه مورد استقبال نوجوانان و جوانانی که لازم است از این درمان استفاده کنند ، قرار گرفته است. شفافیت اینویزیلاین ها سبب می شود ، که هنگامی که بر روی دندان ها قرار می گیرند ، کسی متوجه وجود آن ها نشود. این گزینه سبب می شود که ارتودنسی متحرک و نامرئی برای بزرگسالان جذاب تر باشد.

هزینه ارتودنسی

در زمینه هزینه همانطور که پیش تر گفتیم ، به دلیل مواد تشکیل دهنده ، بریس های ارتودنسی ثابت دارای هزینه کمتری نسبت به دستگاه های ارتودنسی متحرک ، مانند اینویزیلاین هستند.

مراجعات حین درمان

بعد از نصب تجهیزات ارتودنسی لازم است در زمان های معینی ، به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید. برای چک کردن و تنظیم بریس های ارتودنسی ثابت ، لازم است تقریبا ماهانه به ارتودنتیست خود مراجعه نمایید. همچنین پلاک های ارتودنسی اینویزیلاین ، هر دو هفته یکبار نیاز به تعویض دارند ، که لازم است به متخصص ارتودنسی مراجعه شود. ولی در این مراجعه تنظیمات خاصی مورد نیاز نمی باشد.

مراقبت از تجهیزات ارتودنسی

مراقبت از بریس های ارتودنسی ثابت و رعایت بهداشت دهان و دندان ، به مراتب دشوارتر است. زیرا ذرات مواد غذایی ممکن است میان بریس ها و دندان ها گیر کنند. در بعضی مدل های ارتودنسی ثابت مانند ارتودنسی لینگوال یا پشت دهانی ، نگهداری از تجهیزات ارتودنسی و دندان ها دشوارتر نیز خواهد بود.

دستگاه های ارتودنسی متحرک در هنگام غذا خوردن یا مسواک زدن ، قبلیت خروج از دهان را دارند ؛ از این رو اینویزیلاین ها نیاز به مراقبت خاصی ندارند و به راحتی با آب ولرم تمیز می شوند.

میزان اثر بخشی

کارآمد بودن تجهیزات ارتودنسی یا میزان اثر بخشی آن ها ، یکی از مهمترین تفاوت های میان دستگاه ارتودنسی ثابت و متحرک می باشد. در رفع مشکلات پیچیده دندان ها ، مانند مشکلات بایت یا ازدحام دندان ها و … ارتودنسی ثابت اثربخشی بیشتری دارد. از تجهیزات ارتودنسی متحرک معمولا در رفع ناهنجاری های ساده تا متوسط دندان ها استفاده می شود.

راحت تر بودن

ممکن است تصور کنید که اینویزیلاین ها راحت تر از ارتودنسی فلزی هستند. اما اشتباه می کنید! درست است که در ابتدای نصب بریس های فلزی ، تجربه درد اندکی را خواهید داشت ؛ ولی پس از عادت کردن به آن ، بریس ها را به عنوان جرئی از دندان هایتان در نظر خواهید گرفت. در حالی که اینویزیلاین ها دائما نیاز به جابجایی دارند و به سختی می توانید به آن ها عادت کنید. همچنین ارتودنسی متحرک ، دندان ها را کندتر جابجا می کند ؛ از این رو می تواند سبب بروز ناراحتی در بیمار شود.

مدت زمان درمان ارتودنسی

مهمترین وجه تمایز میان دستگاه های ارتودنسی ثابت و متحرک ، زمان مرتب سازی دندان هاست. بریس های ارتودنسی ثابت از طول درمان کوتاه تری برخوردارند و ظرف مدت 1 الی 2 سال ، می توانند شدیدترین ناهنجاری های دندانی را اصلاح کنند. در حالی که در ارتودنسی متحرک ، مدت زمان درمان با توجه به شدت مشکل طولانی تر است. در صورتی که فرد استفاده منظم از اینویزیلاین ها را فراموش کند ، چه بسا مدت زمان صاف و مرتب شدن دندان ها نیز طولانی تر شود.

 

 

مراقبت های بعد از ارتودنسی

افرادی که ارتودنسی دندان انجام داده اند ، باید یک سری نکات را جهت پیشروی صحیح دوره بهبودی ارتودنسی رعایت کنند به همین دلیل ما برخی از مهم ترین اقدامات بعد از ارتودنسی ، را در ذیل بیان خواهیم کرد :

  1. بیمارانی که تحت درمان ارتودنسی قرار گرفته اند باید ماهانه تحت معاینه قرار گیرند ، حضور در کلینیک یا مطب متخصص ارتودنسی ، طبق زمان بندی معین بسیار مهم می باشد ؛ بنابراین معاینه های ماهانه را جدی بگیرید و برای آن زمان بگذارید.
  2. بهتر است بیماران در دوره درمانی ارتودنسی ، از استعمال دخانیات خودداری کنند.
  3. در صورت انجام ورزش هایی که در آن ها احتمال وارد شدن ضربه به دهان افراد وجود دارد ، بیماران باید از محافظ دهان استفاده کنند.
  4. بیماران باید از دستکاری براکت و سیم های ارتودنسی اجتناب کنند.
  5. در صورتی که براکت یا سیم ارتودنسی شما شکسته یا شل شده است سریعا به پزشک معالج خود مراجعه کنید.

بعد از ارتودنسی چه بخوریم ؟

بیمارانی که جهت رفع نامرتبی دندان های خود تحت درمان با ارتودنسی قرار گرفته اند ، باید در طول دوره درمان جهت جلوگیری از شکستن براکت ها برخی از ملاحظات لازم بعد از ارتودنسی را رعایت کنند به طور مثال از گاز زدن غذاهای سفت مانند هویج ، فندق ، سیب ، بادام و غیره خودداری کرده و برای خوردن این نوع مواد غذایی آن ها را خرد یا آسیاب کنند.

درد دندان بعد از ارتودنسی

در حین دوره درمانی ارتودنسی ، براکت های ارتودنسی به دندان ها فشار وارد می کنند تا آن ها در جای اصلی خود قرار بگیرند بنابراین احساس کمی درد در این دوره درمانی عادی می باشد لازم به ذکر است معمولا بیماران در روزهای ابتدائی بعد از ارتودنسی کمی احساس درد و ناراحتی دارند و بعد از آن به ارتودنسی عادت خواهند کرد.

 

بهداشت دهان در ارتودنسی

کسانی که از ارتودنسی به منظور از بین بردن نامرتبی دندان های خود استفاده می کنند باید در رعایت بهداشت دهان و دندان خود بسیار دقت کنند چرا که در صورت عدم رعایت صحیح بهداشت دهان و دندان ، احتمال بروز پوسیدگی دندان ها وجود دارد.

بیماران باید جهت بهداشت دهان و دندان در دوره درمانی ارتودنسی ، از ابزار مخصوص استفاده کنند متخصص ارتودنسی در این باره به شما توضیحات کافی را می دهد.

هم چنین به بیماران توصیه می شود علاوه بر مسواک و نخ دندان از دهانشویه نیز جهت رعایت بهداشت دهان و دندان خود استفاده کنند.

ثبت نام
اطلاع از
guest
1 دیدگاه
قدیمی ترین
جدیدترین بیشترین رای
بازخورد درون خطی
دیدن همه سوالات
عرفان پورعلی
عرفان پورعلی
4 سال ها گذشته

سلام
من ۲۰ ساله هستم
فقط دندون هام مخصوصا دوتای جلو از هم فاصله دارن
میشه از ثابت استفاده کنم