انواع درمانهای ارتودنسی

انواع درمانهای ارتودنسی را می توان به دو دسته کلی درمان بدون اصلاح رشد استخوان‌های فک و با آن دسته بندی کرد. در کل درمانها ارتودنسی بستگی به مشکل و سن بیمار دارد. با گروه ارتوسرجری در کرج ، همراه باشید تا به بررسی درمان های ارتودنسی  دندان بپردازیم.

تفاوت ارتودنسی متحرک و ثابت

انواع درمانهای ارتودنسی

درمانهای ارتودنسی را می توان در دو گروه کلی دسته بندی کرد :

  • درمانهایی که فقط بر روی جابجایی و چینش دندان تمرکز دارند.
  • و/ یا درمانهایی به کنترل و اصلاح رشد استخوان‌های صورت می پردازند که بهتر است آن را «ارتوپدی فکی- دندانی» بنامیم.

بر حسب سن و مشکلات دندانی و فکی بیمار نیاز به ارتودنسی پیشگیری ، درمان ارتودنسی بدون جراحی فک یا ارتوسرجری دارد.

ارتودنسی پیشگیری

ارتودنسی پیشگیری و درمان زودهنگام ، یا درمان فاز یک، معمولاً از سن 7 سالگی شروع می‌شود، هدف درمان زودهنگام اصلاح رشد فک و مشکل‌های خاص بایت ، است. چون در این سن هنوز دندانهای دایمی رشد نکرده اند ، درمان زودهنگام فضای کافی را برای رویش دندان‌های دائمی ایجاد می‌کند و به این ترتیب مشکلات ارتودنسی در سال‌های آتی کاهش می‌یابد.

درمان ارتودنسی بدون جراحی فک در کرج

درمان ارتودنسی بدون جراحی فک برای سه دسته بیماران به کار می رود :

  • دسته اول بیمارانی هستند که مشکلات فکی نداشته و یا دارای مال اکلوژن نوع 1 میباشد، در این بیماران می توان از درمان ارتودنسی بدون جراحی فک برای مرتب نمودن جزئی دندانها استفاده نمود.
  • دسته دوم بیمارانی هستند که مشکلات فکی شدید داشته و یا دارای مال اکلوژن نوع 2 و 3 میباشد و سن بیمار پایین بوده و به بلوغ اسکلتی نرسیده است، در این بیماران می توان از ترکیب ابزارهای فانکشنال و درمان ارتودنسی بدون جراحی فک با هدگیر و یا ماسک کششی معکوس برای کنترل و اصلاح رشد استخوان‌های صورت و فک استفاده نمود.
  • دسته سوم بیمارانی هستند که مشکلات فکی داشته و یا دارای مال اکلوژن نوع 2 و 3 میباشد و سن بیمار بالا بوده و به بلوغ اسکلتی رسیده است اما امکان یا تمایل به جراحی فک وجود ندارد، در این بیماران می توان با استفاده ارتودنسی بدون جراحی فک که در اینجا به آن ارتودنسی کاموفلاژ یا جبرانی می گویند برای بهبود ظاهری و ردیف شدن نسبی دندانها استفاده نمود.

درمان ارتودنسی با جراحی فک (ارتوسرجری)

بیمارانی که دارای مشکلات فکی و یا مال اکلوژن نوع 2 و 3 میباشد و سن آنها بالا بوده و به بلوغ اسکلتی رسیده اند در صورتی که امکان و تمایل به جراحی فک داشته باشند، تحت درمان ارتودنسی با جراحی فک (ارتوسرجری) قرار می گیرند.

درواقع در درمان مال اکلوژن شدید((جفت شدن نامناسب دندان‌ها)) که می‌تواند بخشی از ناهنجاری سر و صورت باشد، اغلب نیازمند به ترکیبی از ارتودنسی با هدگیر و یا ماسک کششی معکوس با عمل جراحی فک داریم. به این روش، درمان ارتوگناتیک نیز گفته می شود.(( Akram A, McKnight MM, Bellardie H, Beale V, Evans RD (February 2015). “Craniofacial malformations and the orthodontist.”. Br Dent J218 (3): 129–41. doi:10.1038/sj.bdj.2015.48. PMID 25686430)) ((Pedro E. Santiago; Barry H. Grayson. (February 2009). “Role of the Craniofacial Orthodontist on the Craniofacial and Cleft Lip and Palate Team”. Seminars in Orthodontics15 (4): 225–243. doi:10.1053/j.sodo.2009.07.004))

درمان‌های ارتوگناتیک حتی نیازمند آموزش‌های اضافی ، علاوه بر فارغ‌التحصیلی از رشته دندانپزشکی و آموزش تخصصی رسمی سه‌ساله ارتودنسی دارند.

ارتودنسی یا درمان اُرتودُنتیکس

ارتودنسی یا درمان ارتودنتیکس

ارتودنسی یا درمان اُرتودُنتیکس ، یک رشته‌ تخصصی دندان‌پزشکی است که در آن به تشخیص، پیشگیری و اصلاح انحراف دندان‌ها و فک پرداخته می شود. برای آگاهی از نحوه و مسائل مربوط به درمان ارتودنسی در کرج ، از قسمت روبرو می توانید مقاله کامل ارتودنسی یا درمان ارتودنتیکس را مطالعه نمایید.

انواع درمانهای ارتودنسی بر اساس دستگاه

ارتودنسی ثابت :

تنظیم دندان های شلوغ ، حرکت دندان ها در فضای مناسب ، اصلاح روابط دندان های دو فک از مهم ترین اهداف ارتودنسی ثابت می باشد. در این نوع ارتودنسی امکان خارج کردن دستگاه داخل دهان وجود ندارد. روی هر دندان یک  قطعه فلزی چسبانده می شود ، برای اینکه بتوان نیروی سیم های ارتودنسی را به دندان ها وارد نمود. هر دندانی که دارای براکت است می تواند در3 جهت جابجا شود. در روش ارتودنسی ثابت ، براکت ها  روی دندان چسبانده می شوند و سپس یک سیم از بین براکت ها عبور داده  خواهد شد و در نهایت کش های بسیار ظریفی به براکت ها انداخته می شوند. این کش ها می توانند رنگی و یا سفید باشند. کش ها را در هر جلسه می توان تعویض نمود در حالی که نیازی به تعویض سیم ها برای هر جلسه نیست. همچنین لازم است تا پایان دوره درمان ، براکت ها در دهان باقی بمانند.

طول درمان با دستگاه ارتودنسی ثابت به شدت ناهنجاری بستگی دارد اما به صورت کلی ممکن است بین 18 الی 24 ماه نیاز به استفاده مداوم از این دستگاه باشد. در طول دوره درمان باید از خوردن غذاهای سفت پرهیز شود ؛ چرا که ممکن است موجب جدایی براکت ها شده و به دندان های شما آسیب وارد کند. همچنین برای جلوگیری از صدمه دیدن دندان ها و تغییر رنگ  یا پوسیدگی دندان ها لازم است بهداشت دهان و دندان ها به خوبی رعایت شود.

ارتودنسی متحرک :

به درمانهای ارتودنسی که بیمار در طول درمان می تواند دستگاه ارتودنسی را از دهان خارج کند ، ارتودنسی متحرک گفته می شود. این نوع درمان در موارد زیر کاربرد دارد :

  • در افراد بزرگسالی که نیاز به حرکت محدود دندان ها دارند.
  • کمک به اصلاح رشد فکین و اصلاح محدود بی نظمی های دندانی
  • در شرایطی که سن بیمار برای درمان پایین است و یا دندان های شیری و یا ترکیبی از دندان های دائمی و شیری دارد.

این نکته را باید بدانید که دستگاه ارتودنسی متحرک نسبت به دستگاه ارتودنسی ثابت توانایی محدودتری در حرکت دندان ها دارد همچنین کنترل متخصص ارتودنسی در این درمان کمتر می باشد. به دستگاه های ارتودنسی ثابت پلاک متحرک نیز گفته می شود. لازم است بعد از هر بار مصرف وعده غذایی ،  پلاک متحرک را به کمک خمیر دندان و مسواک به خوبی تمیز نمایید.

انواع دستگاه های متحرک

انواع دستگاه متحرک در درمانهای ارتودنسی :

  • پلاک ساده : در مواردی که دندان ها کودک در مسیر اشتباه شروع به رویش کنند با استفاده از پلاک ساده می توان با ایجاد فشار ملایم مسیر رویش آن ها را اصلاح نمود. در صورتی که این مشکل درمان نشود ، اختلالات شدید تری را ایجاد کرده و حتی ممکن است منجر به انحراف رشد فک کودک شود.
  • فضا نگه دار : در شرایطی که کودک دندان های شیری خود را زودتر از زمان مناسب از دست دهد به نحوی که تا رویش دندان دائمی زمان زیادی باقی مانده باشد از این دستگاه استفاده می شود.
  • عادت شکن : در کودکانی که به صورت مداوم و غلط عادت به مکیدن انگشت دارند و زبان خود را بین دندان های قدامی قرار می دهند کاربرد دارد.
  • دستگاه فانکشنال یا هدایت رشد :  در مواردی که فک پایین کودک نسبت به حالت طبیعی عقبت تر باشد تا قبل از اتمام سن رشد می توان از این دستگاه استفاده نمود.
ثبت نام
اطلاع از
guest
0 دیدگاه ها
بازخورد درون خطی
دیدن همه سوالات