ارتوسرجري

ارتوسرجري

ارتوسرجري که با نام جراحی ارتوگناتیک نیز شناخته شده است ؛ به تركيب ارتودنسى و عمل جراحی فک ، گفته می شود که به منظور اصلاح فک و صورت و همچنین رفع طیف وسیعی از بی نظمی های فک و دندان ، انجام می شود.

واژه orthognathic  که در زبان خارجی برای این جراحى به کاربرده می شود ، یک کلمه یونانی است که از دو بخش orthos که به معنای راست و  gnathic  که مربوط به فک است ، تشکیل شده است .

همانطور که گفته شد ، ارتوسرجري یک درمان ترکیبی است که ارتودنسی و جراحی فک را شامل می شود.

 

ارتوسرجري

در چه مواقعی از ارتوسرجري استفاده می شود ؟

  • جهت درمان مشکلات ژنتیکی نامطلوب.
  • جهت درمان ناهنجارى افرادی که هنگام تولد دچار صدمات و نقایص مادرزادی صورت شده اند.
  • جهت درمان مشكلات فكى ؛ افرادی که برای جویدن ، گاز گرفتن و بلعیدن مواد غذایی با مشکل مواجه هستند.
  • جهت درمان افرادی که از مقابل و طرفین صورت شان نامتقارن است.
  • جهت درمان عقب رفتگی فک پایین و چانه.
  • جهت درمان جلو آمدگی فک پایین.

ویژگی های یک دکتر ارتودنسی خوب ، به شرح ذیل می باشد :

  • یک متخصص ارتودنسی ، باید مهارت و تحصیلات مرتبط در این زمینه را داشته باشد و بتواند بهترین روش درمانی را برای بیمار مشخص کند.
  • به فکر سلامت بیمار باشد و وجدان کاری داشته باشد.
  • به معاینه و درمان بیمار ، زمان کافی را اختصاص دهد.
  • در خصوص رعایت مراقبت های قبل و بعد از ارتودنسی و جراحی فک ، توصیه های لازم را به بیمار بکند.
  • سابقه و تجربه کاری خوبی داشته باشد و رضایت بیماران خود را جلب نموده باشد.

سن مناسب برای درمان ارتودنسی دندان

به این نکته توجه داشته باشید که درمان ارتودنسی ، محدودیت سنی ندارد ؛ اما به والدین توصیه می شود ، کودک خود را در سن 7 سالگی ، برای معاینه نزد بهترین متخصص ارتودنسی کودکان ببرند ؛ تا در صورتی که کودک دچار ناهنجاری های فکی و دندانی بود ، بهترین روش درمانی انتخاب شود و درمان کودک آغاز شود.

امروزه ، طول درمان ارتودنسی حدود 2 سال می باشد و این مدت ، بستگی به میزان ناهنجاری های دندانی فرد دارد ؛ در صورتی که نامرتبی دندانی بیمار کم باشد ، مدت زمان درمان کوتاه تر بوده و در صورتی که میزان ناهنجاری ها زیاد باشد ، مدت زمان درمان با ارتودنسی دندان نیز افزایش می یابد.

مراقبت های بعد از ارتودنسی و جراحی فک

  • ممکن است در روز اول بعد از جراحی فک و صورت ، در قسمت گلو درد احساس شود که به دلیل لوله گذاری برای تنفس در هنگام بیهوشی است.
  • کبودی و تورم بعد از این درمان ، امری طبیعی است که پس از گذشت 3 الی 4 هفته برطرف می شود.
  • در این دوران ، افراد می توانند جهت کاهش تورم صورت خود از کمپرس یخ استفاده کنند.
  • هنگام استراحت و خوابیدن ، سر خود را بالاتر از بدن نگه دارید.
  • داروهای تجویز شده را برای جلوگیری از بروز عفونت ، حتما به طور مرتب استفاده کنید.

فرآیند درمانی ارتوسرجری چگونه است ؟

هنگامی که بیمار توسط ارتودنتیست به صورت کامل ، مورد معاینه و بررسی قرار گرفت ؛ برنامه ای برای درمان دندان های وی طراحی می شود.

در اغلب موارد ، ابتدا درمان های ارتودنسی بر روی بیمار انجام می گردد ؛ به گونه ای که با استفاده از ابزارهای ارتودنسی ، نظم و موقعیت دندان ها بر روی فک بیمار تغییر داده می شود.

جهت رضایت بخش بودن نتیجه جراحی فک ، بهتر است وضعیت دندان و ارتباط آن ها با فکین و لثه ها به میزان بسیاری اصلاح شود.

بعد از این که ارتودنتیست ، وضعیت دندان های فرد را تثبیت شده ، تشخیص داد ؛ او را برای جراحی فک آماده می کند. در برخی مواقع حین جراحی فک ، برای این که نظم دندان ها بهم نریزد ، از اسپلینت استفاده می گردد.

بعد از برطرف کردن مشکلات فکی بیمار و سپری کردن دوره نقاهت ، مجددا مراحل ارتودنسی بر روی دندان های بیمار از سر گرفته می شود.

بهترین زمان شروع درمان ارتوسرجری

در صورتی که بیماری به واسطه ارتودنتیست مجرب به موقع تشخیص داده شود ؛ با اقدامات پیشگیرانه ، فرد می تواند از نیاز به عمل جراحی فک جلوگیری کند ؛ به همین دلیل بهتر است که ارتودنتیست ها به والدین توصیه می کنند ، کودکان خود را برای چکاپ به دندانپزشک متخصص ارتودنسى ببرند.

اما در رابطه با سن اتمام رشد اسکلت فک ، باید بگوییم در بانوان ، از سن پانزده تا هفده سالگی و در آقایان ، از سن هفده تا هجده سالگی می باشد ؛ به همین دلیل ، بهترین زمان برای شروع درمان ارتوسرجری در بانوان ، هفده سالگی و در آقایان ، هجده سالگی است.

ارتوسرجري

علل نیاز به ارتوسرجری

ژنتیک ، بر بخشی از ساختار آناتومی چهره ، تاثیر گذار است ؛ به همین علت ، در بسیاری از مواقع ، ساختار فک اعضای خانواده ، مشابه یکدیگر خواهد بود و از این رو ، می توان گفت یکی از دلایل ناهنجاری های فکی ، وراثت می باشد ؛ از دیگر دلایلی که منجر به بروز مشکلات فکی می شود ، می توانیم به اصابت ضربه به فک در دوران کودکی اشاره کنیم .

مشکلات مرتبط با ارتوسرجری

  • ناهنجاری های فکی ؛ همچون عقب بودن فک پایین می تواند سبب بروز مشکلاتی در بدو تولد ؛ همچون عدم توانایی چفت کردن و محکم نگه داشتن دهان با نوک پستان در هنگام تغذیه با شیر مادر در نوزادان شود .
  • عدم تقارن دندان ها ، در طول زمان ممکن است سبب ایجاد مشکلاتی ؛ همچون بروز اختلال در توانایی گاز زدن یا جویدن غذا شود.
  • کوچک بودن فک پائین نسبت به فک بالا ، سبب بی نظمی دندان ها شده و این مسئله ، می تواند منجر به بروز اختلال مفصل فکی گیجگاهی شود که در این صورت ، بیمار دچار دررفتگی فک می شود.
  • مشکلات تنفسی ، خروپف ، آپنه خواب از سایر مشکلات افرادی است که به انواع ناهنجاری های فکی مبتلا هستند.

مدت زمان مورد نیاز جهت ارتوسرجري

مدت زمانی که انجام روش درمانی ارتودنسی و جراحی فک ، در بیماران به طول می انجامد ، بسته به میزان مشکلات فکی بیماران متفاوت می باشد .

مدت زمان جراحی فک

مدت زمانی که برای جراحی فک ، مورد نیاز می باشد ؛ با توجه به گستردگی عمل فک متغیر است ؛ اما در حالت کلی انجام جراحی فک ، به  3 الی 6 ساعت زمان نیاز دارد.

عوارض روش درمانی ارتوسرجري

در صورت مراجعه به پزشک ماهر و با تجربه و رعایت نکات و مراقبت های مورد نیاز ارتوسرجري ، این روش درمانی سبب بروز هیچ گونه عوارض در بیماران ، نشده و بیماران به راحتی دوره نقاهت ارتوسرجري را پشت سر خواهند گذاشت ؛ اما در غیر این صورت ، احتمال بروز عوارضی ؛ همچون عفونت ، درد شدید و غیره در بیماران امکان پذیر خواهد بود.

هزینه روش درمانی ارتوسرجري

هزینه ارتودنسی و جراحی فک ، با توجه به میزان مشکلات و گستردگی روش های درمانی از هر فردی به فرد دیگر متغیر است ؛ تعیین قیمت نهایی ارتودنسی و جراحی فک ، مستلزم مراجعه به متخصص ارتودنسی و جراح فک می باشد.

ارتوسرجري 3

پرسش و پاسخ ارتوسرجری

مدت زمان مورد نیاز جهت انجام ارتودنسی پیش از جراحی فک چقدر است ؟

مدت زمان مورد نیاز جهت درمان با ارتودنسی ، بسته به میزان ناهنجاری های بیماران متفاوت می باشد.

آیا پس از جراحی فک نیز نیاز به انجام ارتودنسی است ؟

بله ، در برخی از مواقع طبق توصیه متخصص ارتودنسی و جراح فک ، بیمار باید مدت زمان مشخصی پس از عمل فک ، تحت درمان باارتودنسی قرار گیرد.

دوران نقاهت جراحی فک چند روز است ؟

در حالت کلی دوران نقاهت جراحی فک ، طولانی نبوده و افراد پس از گذشت 2 هفته از انجام آن ، می توانند به انجام امور روزانه خود پرداخته و به سرکار بازگردند ؛ لازم به ذکر می باشد ، بیماران همچنان باید از انجام فعالیت های سنگین خودداری نمایند.

آیا انجام ارتودنسی موجب افزایش طول عمر دندان ها می شود ؟

انجام ارتودنسی ، منجر به قرارگیری دندان ها در موقعیت صحیح شده و بدین ترتیب از میزان فشار واردی بر روی ریشه دندان کاسته می شود ؛ از طرف دیگر مرتب شدن دندان ها به تمیز کردن آن ها نیز کمک می کند ؛ بنابراین می توان گفت در حالت کلی ارتودنسی ، علاوه بر زیبایی منجر به افزایش طول عمر دندان ها نیز می شود.

آیا امکان برگشت نتایج ارتودنسی وجود دارد ؟

در صورتی که بیمار دوره درمانی ارتودنسی را به طور کامل بگذراند ، امکان بازگشت دندان ها به حالت پیش از شروع درمان ، وجود نخواهد داشت.

آیا در دوران ارتودنسی دستورالعمل های خاصی را باید رعایت کرد ؟

به منظور روند صحیح درمان و همچنین جلوگیری از بروز برخی از مشکلات ؛ همانند پوسیدگی دندان بیماران باید به رعایت نکات توصیه شده توسط متخصص ارتودنسی ، توجه کرده و به هیچ عنوان در این باره سهل انگاری نکنند.

سن مناسب جهت انجام جراحی فک چه سنی است ؟

بهترین سن به منظور انجام جراحی فک ، پس از پایان سن بلوغ می باشد.

آیا جای اسکار ناشی از جراحی فک بر روی پوست باقی می ماند ؟

برش های مورد نیاز جهت انجام جراحی فک ، درون دهان بیمار ایجاد می شوند ؛ بنابراین آثار ناشی از برش جراحی فک بر روی پوست افراد قابل مشاهده نخواهد بود.

آیا جراحی فک دردناک است ؟

جراحی فک تحت بیهوشی عمومی انجام می شود ؛ بنابراین بیماران در حین انجام آن دردی را احساس نخواهند کرد ؛ احساس درد پس از رفع اثر داروی بیهوشی را نیز می توان با مصرف مسکن کنترل کرد.

ثبت نام
اطلاع از
guest
0 دیدگاه ها
بازخورد درون خطی
دیدن همه سوالات